Grundläggande information om Kroatien

Varför besöka Kroatien och boka lägenhet, rum eller semesterhus direkt med ägarna via privata lagenheterkroatien.se?

Om Kroatien

Republiken Kroatien betraktas som ett av de vackraste länderna i världen som förtjänar sin geografiska position. Kroatien ockuperar den största delen av Adriatiska havets östra kust som, som en del av Medelhavet, tränger in djupt in i europeisk jord. Kroatiens strandlinje och många öar njuter av majoriteten av Adriatiska kusten. Den smala Dinara-bergskedjan skiljer landets Medelhavsregion från dess centrala europeiska kontinentala del, som sträcker sig från de östra kanterna av Alperna i nordväst till stränderna vid Donau i öst, som omfattar den södra delen av det bördiga Pannoniska låglandet .

Adriatiska havet

Intensivt är det blå Adriatiska havet 783 km långt, varav den totala kustlinjen inklusive öarna är 7868 km lång, och den kroatiska delen tillhör så mycket som 74%, eller 5 835 km, är den verkliga utföringsformen av den finaste kvaliteten i Medelhavet. Om du vill ha exakta siffror: transparensen och tydligheten i höga hav som sträcker sig upp till 56 m, och längs kusten upp till 5 m djup. Havsdjupet i norr längs Istra strandlinje är upp till 50 m djup, medan ön Palagruža går upp till 250 m djup och nära den längsta ön Jabuka upp till 1300 djup. Den genomsnittliga havstemperaturen på sommaren varierar mellan 22-27° C och den lägsta vintertemperaturen cirka 7° C, och på våren trevlig 18° C.

Klimat

Kroatien har tre klimatzoner. Interiören är måttligt varm och regnig, medan Kroatiens högsta toppar har ett bergsklimat som inkluderar snöfall. Områdena längs Adriatiska kusten har ett behagligt milt Medelhavsklimat med ett stort antal soliga dagar, somrarna är varma och torra och vintrarna är milda och våta. Medeltemperaturer i det kontinentala inre är januari -2 – 0° C, med något lägre temperaturer i högsta höjder; Augusti cirka 20° C, med cirka 12° C i de högsta höjderna. Medeltemperaturerna i Littoral (Adriatiska kusten) är -5 till 9° C, augusti -22 till 25° C. Havstemperaturen på vintern är 12° C och ungefär 25° C på sommaren.

Kultur och historia

Om du är intresserad av antikens dagar bör du börja från den romerska amfiteatern i Pula, genom Zadar och dess forum - det största utgrävda forumet vid östra kusten av Adriatiska havet - och sedan till det magnifika palatset av kejsaren Diocletian i Split. Genomgångstid, från den pre-romanska kyrkan St. Domnius i Zadar som dateras från 900-talet till den romanska världen som är den magiska monumentstaden Trogir eller öarna Krk och Rab. Följ den gotiska perioden i Zagreb, Pazin, eller till exempel staden Ston på Pelješac-halvön. Upptäck renässansen i Osor på ön Cres, Šibenik-katedralen, öarna Hvar och Korčula, och slutligen, den enda Dubrovnik. Städerna Varaždin, Bjelovar och Vukovar lyser med barockens prakt, medan arvet från 1800-talet är bäst i Rijeka, Osijek och naturligtvis i centrala Zagreb.

Valuta

Den officiella valutan i Kroatien är kuna (1 kuna = 100 lipa). Utländsk valuta kan växlas i banker, växlingskontor, postkontor och i majoriteten av turistinformationskontor, hotell och campingplatser. Kreditkort (Mastercard, Visa, American Express och Diners) accepteras i nästan alla hotell, marinor, restauranger, butiker och kontantmaskiner.

Vi inbjuder dig att upptäcka och njuta av Kroatiens skönhet, dess milda klimat, kristallklara vatten, vackra stränder och orörd natur i kombination med en rik historia och kulturarv, utsökt mat och goda viner, men framför allt dess varma och vänliga invånare.

Videopresentation Kroatien

Informationskälla:

KROATIEN REPUBLIK

Politiskt system - parlamentarisk demokrati
Officiellt språk - kroatiska
Befolkning - 4.429.078
Område - 56,594 km2
Huvudstad - Zagreb
Kustlinjens längd - 5835 km
Antal öar - 1185 (47 bebodda)
Högsta topp - Dinara (1831m)
Valuta - kuna (1kn = 100 lipa)
Kroatisk flagga

Följ oss
Annons