Makarska Riviera - reseguide till Makarska Riviera

Makarska Riviera - reseguide till Makarska Riviera

06.09.2018.


I den här omfattande reseguiden till Makarska rivieran kan du hitta mycket användbar information om Makarska rivieran så att du kan dra nytta av alla fördelar den erbjuder och tillbringa din perfekta semester. Läs om de största attraktionerna i Makarska rivieran, naturliga skönheter, Biokovo-berget, möjligheter till aktiv semester, utflykter, de vackraste stränderna i Makarska rivieran, gastronomisk scen och boende på Makarska rivieran.

Makarska rivieran är en av de mest attraktiva delarna av Adriatiska havet och ligger i Split-Dalmatia län. Rivieran sträcker sig 53 km från Vrulje-bukten i norr till Baćina i söder. Makarska Riviera ligger vid foten av det magnifika berget Biokovo och har många attraktiva stränder med en naturlig skugga av tallar. Vid havet har Makarska rivieran utsikt över öarna Hvar, Brač och Korčula, Pelješac-halvön och Brač-kanalen. Kontrasten mellan de branta sluttningarna och de höga topparna i Biokovo och Adriatiska kusten täckt med tät tallskog gör detta område till en av de mest attraktiva delarna av den kroatiska kusten.

Makarska rivieran sträcker sig från kommunen Brela till Gradac och inkluderar kommunerna Baška Voda, Promajna, Tučepi, Podgora, Bratuš, Drašnice, Igrane, Živogošće, Drvenik, Zaostrog, Podaca, Brist och Gradac, medan Rivieran centrum är staden Makarska.

 

Klimat

Klimatet på Makarska rivieran är Medelhavet och det har varma somrar utan regn, mer än 2 700 soltimmar och relativt milda vintrar med massor av nederbörd. Havstemperaturen varierar från 23° C till 27° C under sommarmånaderna, medan den genomsnittliga årliga temperaturen är högre än 20° C. Den genomsnittliga lufttemperaturen under vintermånaderna är cirka 10° C medan den klättrar till ett genomsnitt på 25° C under sommaren. Nästan den ideala temperaturen under sommarmånaderna är oerhört gynnsam för turismen, som är den viktigaste ekonomiska grenen i detta område.

 

Rivierans historia

Makarska Rivieran har varit bebodd sedan det avlägsna förflutna. De tidigaste uppgifterna där Makarska (Maccarum), Baška Voda (Biston) och Brela (Breulia) har nämnts är från den forntida historien. Enligt de gamla anteckningarna, vägen som korsade Makarska rivieran, ansluten Salona och Narona, centrum av Neretva-dalen. Historiskt sett delades Makarska rivieran upp i Upper Littoral (från Drvenik till Baćine) och Lower Littoral (från Brela till Živogošće). Rivieran har blivit en populär destination för turister i mitten av förra seklet när byggandet av Adriatiska vägen hjälpte turismen att utvecklas vidare. Tillsammans ledde detta till en ökning av antalet turister som vill njuta av den vackra naturen och berget Biokovo.

 

Naturpark Biokovo

Biokovo

Naturpark Biokovo är en av de vackraste naturparkerna i Kroatien. Det har förklarats som en naturpark 1981, medan naturparken täcker området för nästan hela berget Biokovo, en del av Dinara-bergskedjan. Biokovo kännetecknas av imponerande höjd och höga branta klippor på Adriatiska sidan, som sträcker sig cirka 30 kilometer långt och stiger över Makarska Rivieran.

Den högsta toppen i Biokovo är Sveti Jura, högt 1762 meter över havet. Det kan nås med bil via en smal asfaltväg. För att helt njuta av de naturliga skönheterna i Biokovo och den vackra utsikten över hela Makarska rivieran och de närliggande öarna Hvar, Brač och Korčula och halvön Pelješac rekommenderar vi vandring via bergsspår som leder till toppen av Biokovo.

På Biokovo kan du hitta olika former av krage, hål och grottor, vilket är typiskt för dinariderna. Även om Biokovo vid första anblicken ser naken ut, har den rik skogsvegetation av bok och gran samt den inhemska svarta tallens inhemska skog. I området Biokovo finns också 40 arter av endemiska växter. Den särskilt intressanta delen av parken är Kotišina, en botanisk trädgård grundad av Dr. Jure Radić med syftet att utforska och bevara sitt växtliv. Den botaniska trädgården Kotišina ligger på en yta på endast 16,5 hektar och är en del av Biokovo naturpark. Kotišina är inte en klassisk botanisk trädgård där växter planteras enligt vissa regler utan är en inhägnad del där infödda växter odlas. Även om det inte är en klassisk botanisk trädgård, rekommenderar vi starkt att du besöker den på grund av dess mångsidiga växtliv som är typisk för detta område.

Biokovo är också rikt på olika hotade och skyddade djurarter som varg, grävling, örn, griffonvultur, räv, vildsvin, ormar och reptiler.

 

Vad gör man på Makarska Riviera?

 

Aktiva helgdagar

Makarska Riviera erbjuder olika möjligheter för besökare som letar efter en aktiv semester. I varje kuststad i Makarska Riviera finns det lekplatser för olika sporter inklusive fotboll, basket, tennis, handboll, volleyboll, beachvolleyboll, friidrott och boccia. Förutom inomhus- och utomhustennisbanor har vissa hotell även inomhus- och utomhuspooler, gym och fitnesscenter utrustade med de senaste träningsmaskinerna.

Under de senaste tio åren har intresset för olika adrenalinsporter (extremsport) som bergsklättring, bergsbestigning, paragliding, mountainbike, vandring och speleologi ökat. Dessutom har intresset för extrema vattensporter som vindsurfing, parasailing, vattenskidor, vattenskidor och dykning också ökat. På Makarska rivieran finns det många möjligheter för aktiv semester och olika sporter.


Stränder

Brela

 

Ett av varumärkena från Makarska Rivieran är vackra stränder och vikar omgiven av kristallklart Adriatiska havet, gröna tallskogar som ger naturlig skugga och magnifik berg Biokovo. Valet av stränder på Makarska Riviera är riktigt bra. Du kan välja mellan en strand med mindre publik där du kan hitta din egen lugn, eller du kan besöka en strand med mer publik med barer, restauranger, attraktioner och sportaktiviteter. Alla stränder passar små barn. Se nedan en lista över de mest attraktiva och de vackraste stränderna i Makarska Rivieran.

 

Båtturer

På grund av det exceptionellt bra läget mellan Split och Dubrovnik och nära öarna Brač, Hvar och Korčula är Makarska Riviera en idealisk utgångspunkt för utflykter till många destinationer. Under säsongen som löper från april till november erbjuder många operatörer och resebyråer dagliga utflykter med båt till ön Hvar, rik på historiska monument och sevärdheter, ön Brač med ett besök på en av de vackraste stränderna på Adriatiska kusten - Zlatni råtta stranden i Bol, och ön Korčula, födelseplats för den berömda sjömannen Marco Polo. Resan till ön Korčula inkluderar också ett besök i staden Korčula, som kallas "Little Dubrovnik". Det är också möjligt att besöka ön Mljet, den grönaste ön i Adriatiska havet, där ligger nationalparken Mljet samt Veliko och Malo-sjön. Du kan också hitta prisvärda heldags båtturer på öarna Hvar (Jelsa) och Brač (Bol och Zlatni rotta) eller Korčula. Båtar avgår klockan 08:30, medan lunch och dryck ingår i priset.

 

Utflykter

På land är möjligheterna till utflykter ännu större. Oavsett om du reser via resebyrå med buss eller en privat bil, rekommenderar vi att du besöker staden Trogir som ligger mellan fastlandet och ön Čiovo med den berömda fästningen Kamerlengo från 1300-talet. Staden Split är centrum i Dalmatien, där du bör besöka Diocletians palats från det 3: e århundradet och den berömda Riva. För naturälskare, nära Makarska Riviera, finns en annan nationalpark Krka där du kan njuta av skönheten i det största vattenfallet Skradinski buk, och innan du återvänder ska du besöka Šibenik - hemstaden för basketlegenden Dražen Petrović. Šibenik är ett hem för en av de vackraste katedralerna i Kroatien, St Jacob's Cathedral, som finns på UNESCO: s världsarvslista. Dubrovnik är en annan pärla från Adriatiska havet som är värt att besöka, även om den ligger cirka 160 kilometer från Makarska Rivieran. Med den berömda Gamla stan och Dubrovnik stadsväggar som i århundraden dekorerar staden, ser Dubrovnik ut som ett enormt museum. På grund av dess rika historia finns Dubrovnik på UNESCO: s världsarvslista.

På grund av det utmärkta läget, från Makarska rivieran finns det utflykter till Imotski (vi rekommenderar att du besöker fästningen Topana och Modro sjön), Imotska Krajina och Bosnien och Hercegovina, alla ligger på andra sidan Biokovo-berget. Besök staden Mostar, som under det turkiska imperiet var ett viktigt handelscenter, medan turkisk arkitektur, moské och basar har bevarats fram till idag. Medjugorje är en av de mest berömda katolska helgedomarna och den besöks varje år av miljoner troende och pilgrimer från hela världen. Anden av Medjugorje kan särskilt ses på Apparition Hill, där 1981 jungfru Maria först dök upp.

 

Kanjon av floden Cetina

Omiš

För att nå Cetina-kanjonen från Makarska Riviera är det nödvändigt att passera genom Omiš, en stad som är allmänt känd för sina pirater som under 1100- och 1300-talet attackerade handelsfartygen i Venedig och Dubrovnik. Staden Omiš ligger vid floden Cetina vid mynningen av Adriatiska havet. I tusentals år har floden Cetina grävt kanjoner på väg till Adriatiska havet och har bildat en magnifik kanjon. Vi rekommenderar dig starkt att prova lokala specialiteter som ål och grodor i restaurangen "Radmanove mlinice" som ligger vid floden Cetina. För dig som söker äventyr kan Cetina-floden och dess imponerande kanjon utforskas på forsränning.

 

Cykelleder och cykling

Makarska Riviera erbjuder en mängd olika cykelleder för alla typer av cyklister - rekreations- och professionella cyklister. Från asfalterade vägar till Macadamia-bergsspår (perfekt för mountainbike), njut av en cykeltur i den fantastiska naturen på Makarska Rivieran. Mer krävande men extremt attraktiva cykelvägar ligger i den vackra naturparken Biokovo. Det är också möjligt att gå ombord på en cykel på en färja eller katamaran och åka den på de närliggande öarna Hvar, Brač eller Korčula.

Det finns sex attraktiva cykelleder på Makarska Rivieran:

  • 200 Brela-tur - stigens längd är 44 km, stigningen 1001 m, längd 3,5 timmar
  • 240 Makarska-tur - stigens längd är 15 km, stigningen 456 m, längd 1 timme
  • 241 Biokovo-tur - stigens längd är 61 km, stigningen 2262 m, varaktighet 4 timmar
  • 280 Tučepi - Podgora-tur - stigens längd är 28 km, stigningen 770 m, längd 2 timmar
  • 320 Igrane - Živogošće tur - längd på stigen är 26 km, stigningen 612 m, längd 2 timmar
  • 360 Drvenik - Gradac-tur - stigens längd är 28 km, stigningen 710 m, längd 2 timmar

Mer information om cykelvägar på Makarska Riviera finns här.

 

Dykning

Dykning är en av de mest attraktiva vattensporter eftersom det ger möjlighet att utforska Adriatiska havsdjupet och outforskade platser i Adriatiska havet. Under åren lockar det ett ökande antal inhemska och utländska dykare som letar efter en utforskning av resterna av nedsänkta antika båtar, fiskar, koraller och undervattensvärlden. Oavsett om du är en professionell eller nybörjare, rekommenderar vi dig att dyka i djupet i Adriatiska havet och upptäcka hemligheterna i undervattensvärlden.

 

Sport och fritidsfiske

Många gäster som besöker Makarska Riviera älskar fiske, vare sig det är fritidsfiske eller sportfiske. För att njuta av sport- eller fritidsfiske i Kroatien krävs ett fisketillstånd. Med fisketillståndet är sport och fritidsfiske tillåtet i hela Kroatien. Fiske är förbjudet endast i hamnar, runt trädgårdsanläggningar och på offentliga stränder (från 1 maj till 1 oktober). Fisketillstånd kan köpas online, och även om det är nödvändigt att välja den fiskezon där tillståndet ska användas, gäller det för hela Kroatien. Du kan köpa fiskekort här.

För dig som letar efter adrenalin och en större fångst rekommenderar vi Big Game Fishing. Jakt på stora fiskar som tonfisk kan organiseras från Makarska. Utflykten inkluderar en båt med professionella fiskare. Jakt sker i området mellan öarna Hvar och Brač, medan utflykter inkluderar besök i de närliggande öarna och bad i det kristallklara havet.

 

Helgedomen i Vepric, Makarska

Helgedomen i Vepric ligger i staden Makarska och ägnas åt den välsignade Jungfru Maria av Lourdes. Det grundades 1908 av Split-Makarska biskopen Juraj Carić, som efter hans död begravdes i helgedomen. Omgiven av bäckar, vegetation och kullar ser helgedomen väldigt lika ut som helgedomen i Lourdes. Förutom grottan där statyn av den välsignade jungfruliga Maria ligger, har helgedomen också ett kapell, ett altare och golgata. Vepric besöks under hela året, men de viktigaste pilgrimsfärdarna är antagandet av Mary (15 augusti) och Nativity of Mary (8 september).

 

De vackraste stränderna på Makarska Rivieran

 

Punta Rata strand eller Dugi Rat, Brela

Brela

Punta Rata (Dugi rotta) är en vacker stenstrand belägen i Brela, som enligt Forbes magazine förklarades som en av de vackraste stränderna i världen. Punta Rata strand ligger vid foten av berget Biokovo och är omgiven av tallskog på ena sidan och det klara blå Adriatiska havet på andra sidan. På grund av den naturliga skuggan och ingången till sandstranden är Punta Rata perfekt för familjer med små barn. Den mest kända symbolen för denna strand, som dekorerar många vykort, är en liten ö "Brela sten". Punta Rata har den blå flaggan, en symbol för välutrustad strand med det exceptionellt rena havet. Förutom att hyra solstolar och parasoller på stranden kan du också dricka din favoritcocktail i en av barerna.

Vruja-stranden, Brela

Stranden Vruja är en dold stenstrand omgiven av naturliga branta klippor. Tillträde till stranden är inte lätt eftersom ingångsvägen leder genom de branta klipporna som för många gäster utgör ett motbjudande hinder. Vruja-stranden är mycket populär bland seglare som ofta förankrar sina yachter eller båtar och njuter av den vackra utsikten över det imponerande berget Biokovo, tallskogen och det kristallklara blå havet. På denna strand är havet något kallare än genomsnittet, eftersom det är nära källor med sötvatten. Nudister eller naturister (FKK-stranden) ligger på en del av Vruja-stranden. FKK är en förkortning av det tyska språket för "Frei Körper Kultur", eller "fri kroppskultur".

Podrače strand, Brela

Den vackra stranden Podrače är en av de vackraste vikarna i Brela. Den lugna och orörda viken är dold och omgiven av stenar och tallar. Enligt turistmagasinet "European Best Destinations" tillsammans med Zlatni-råtta i Bol (ön Brač) förklarades Podrače-stranden som en av de vackraste stränderna i hela Europa. Podrače-stranden kännetecknas av kristallklart hav av turkosa färger och en exceptionell naturlig skönhet som förblev orörd trots det rika turistutbudet. Liksom de flesta andra stränder på Makarska Riviera är denna stenstrand perfekt för familjer med små barn.

Nikolina strand, Baška Voda

Baška Voda

Huvudstranden i Baška Voda är den vackra stenstranden Nikolina, som fick sitt namn efter beskyddaren av Baška Voda, St Nikola Putnik. På grund av extremt klart hav har Nikolina stranden fått den blå flaggan, den internationella symbolen för kvalitet. Denna strand har bra turismerbjudande och 2008 tilldelades den Blue Flower Award som den bäst utrustade stranden i den kroatiska Adriatiska havet. Naturlig skugga finns under tallarna, och den har också solstolar, lekplatser, barer, restauranger, duschar och en mängd olika sportaktiviteter.

Stranden Donja Luka, Makarska

En av de mest berömda stränderna på Makarska Riviera är verkligen Donja Luka-stranden, som ligger i centrum av Makarska. Donja Luka-stranden är några kilometer lång strand med många tallar som ger naturlig skugga. Denna stenstrand är extremt populär bland besökare som anländer till den från tidiga morgnar. Extremt rikt underhållningserbjudande möjliggör en heldagsunderhållning för alla åldrar. Förutom vattenrutschbanor och pedalbåtar är det också möjligt att njuta av adrenalinaktiviteter som bungeshoppning eller parasailing. Från denna strand kan du njuta av vacker utsikt över det öppna havet och fantastiska solnedgångar.

Nugalstrand, Makarska, Tučepi

Söder om Makarska, inte långt från Tučepi, finns en vacker nudiststrand Nugal (FKK-stranden). Denna stenstrand är en av de mest berömda nudisterna och naturiststränderna i denna del av Adriatiska havet, och den är extremt populär eftersom den är dold bland klipporna och tallskogen. Stranden kan nås på två sätt - genom att gå genom skogen i Osejava (promenad varar i ungefär en halvtimme) eller med båt. Stranden är idealisk för nudister och turister som vill fly från folkmassorna så förvänta dig inte en välutrustad strand med utvecklad infrastruktur och ytterligare faciliteter. Nugal Beach kommer att locka dig med kontrasten av kristallklart blått hav, grön tallskog och höga stenar som stiger över den.

Tučepi-stranden, Tučepi

Tučepi

En av de längsta stränderna på Makarska Rivieran, Tučepi-stranden, ligger i kuststaden Tučepi. Cirka 4 km lång, vacker stenstrand går genom hela staden. Förutom den attraktiva strandpromenaden är stranden omgiven av tall- och tamariskträd som ger naturlig skugga. På grund av många attraktioner och underhållningsinnehåll som vattenrutschbanor och trampbåtar är stranden mycket populär bland småbarnsfamiljer. Längs stranden finns det många barer, restauranger, butiker och souvenirer, medan solstolar och parasoller kan hyras. Under kvällarna rekommenderar vi att du går längs strandpromenaden och njuter av utsikten över det blå Adriatiska havet.

Djevičanska strand, Igrane

Djevičanska-stranden ligger vid den norra ingången till turiststaden Igrane. Igrane har många vackra stränder, men en av de vackraste stranden är Djevičanska stranden. Denna stenstrand är omgiven av tallskogar och eftersom den är isolerad är den idealisk för gäster som vill flytta sig bort från folkmassan och njuta av sin egen lugn.

Mala Duba och Velika Duba, Živogošće

Den naturliga stenstranden Mala Duba ligger strax söder om den attraktiva kuststaden Živogošće. Denna vackra strand är idealisk för familjer med barn eftersom den ligger i staden och den är tillgänglig att besöka till fots eller med bil. Denna naturliga oas är omgiven av grönska av tallar, som är idealiska för att hitta perfekt naturlig skugga. Det finns också många barer och restauranger, medan strandpromenaden är mycket populär bland många familjer. Från Mala Duba är det möjligt att nå en annan attraktiv strand Velika Duba som ligger ungefär en halv kilometer söderut. Kiselstranden Velika Duba, belägen i Velika Dubas vik, anses vara en av de mest attraktiva stränderna i Makarska Rivieran. Viken ligger i det obebodda området, 1 kilometer från den bebodda byn Živogošće Blato, som kan nås via en olagd väg. Stranden är omgiven av en tallskog som ger naturlig skugga. Under säsongen är en strandbar öppen där du kan dricka din favoritcocktail.

Kamp Dole-stranden, Živogošće Blato

En attraktiv billäger Dole ligger på nordsidan, strax innan ingången till Živogošće Blato. Den vackra sandstranden i Kamp Dole är omgiven av det klara blå Adriatiska havet och den närliggande tallskogen med en djup naturlig skugga. De vanligaste besökarna på denna strand är familjer med små barn och vänner som på Kamp Dole-stranden kan hitta allt de behöver för en perfekt semester.

Gornja Vala, Gradac

Den längsta stranden på Makarska rivieran, en 5 kilometer lång strand i Gornja Vala, ligger i kuststaden Gradac. Denna stenstrand är omgiven av tall- och olivträd som ger naturlig skugga för dem som inte gillar att överdriva på solen. Från stranden kan du njuta av underbar utsikt över det klara Adriatiska havet och berget Biokovo. Många faciliteter gör det till en idealisk destination för familjer med små barn. Förutom barer och restauranger, på stranden, finns det även duschar och omklädningsrum, medan du extra kan hyra solstolar och parasoller. De som letar efter aktiv semester kan spela tennis, beachvolleyboll, "picigin" eller njuta av jetski. För barn finns en vattenrutschbana. Stranden i Gornja Vala besöks ofta av yachtsmen och yachter eftersom den har det naturliga skyddet från vinden.

Observera att detta inte är en omfattande lista över de vackraste stränderna i Makarska Rivieran eftersom det finns flera hundratals vackra och unika stränder och vikar på Makarska Rivieran. Kontrasten mellan det kristallklara blå Adriatiska havet och täta tallskogar som omger många stränder och vikar är en unik naturlig skönhet som är svår att hitta. Speciellt med hänsyn till det imponerande berget Biokovo som stiger ovanför Makarska Rivieran. Utforska den naturliga skönheten i en av de vackraste delarna av Dalmatien. Makarska Riviera väntar på dig!

 

Boende på Makarska Riviera

 

Det finns ett brett utbud av alternativ för boende i Makarska rivieran. Oavsett om du vill tillbringa din semester på ett hotell, privat boende eller camping, är erbjudandet rikt. Beroende på dina preferenser kan du välja att bo på ett hotell eller i privat boende på de vänliga värdarna i en av de nyrenoverade lägenheterna eller i ett fritidshus. För att uppleva lokalbefolkningens lokala atmosfär och seder rekommenderar vi starkt att du bor i privat boende - oavsett om du letar efter en lägenhet med terrass och havsutsikt, ett fritidshus med pool eller modernt rum.

Via denna katalog kontakta ägaren av privat boende direkt, spara upp till 40% och spendera en oförglömlig semester på Makarska rivieran. Du kan hitta billigt boende i en lägenhet, rum eller fritidshus längs hela Makarska Rivieran. Besök Makarska, Brela, Baška Voda, Promajna, Tučepi, Podgora, Bratuš, Drašnice, Igrane, Živogošće, Drvenik, Zaostrog, Podaca, Brist eller Gradac. Tillbringa din semester på vackra stränder omgiven av kristallklart Adriatiska havet och frisk havsluft. Välkommen till Makarska rivieran!

Taggar: Makarska Riviera, Makarska, Brela, Baška Voda, Tučepi, Biokovo, semester, reseguide

Vi vill gärna höra dina kommentarer, berättelser och upplevelser i Kroatien i kommentarerna nedan


Valt erbjudande av lägenheter och privat boende i Kroatien