Öarna Zlarin och Prvić - dolda juveler i Sibenik skärgård

Öarna Zlarin och Prvić - dolda juveler i Sibenik skärgård

23.11.2018.


Du planerar att besöka den gamla kroatiska staden Šibenik eller tillbringa en semester på en av platserna i Šibenik Riviera och funderar på vad du ska besöka? Vill du tillbringa din semester utan bilar, smog, buller och många människor? Vi har ett förslag till dig! Även om mindre kända och mindre besökta än öarna i södra Adriatiska havet, eller till exempel i Kvarner, har Šibeniköarna sin egen charm. Öarna Zlarin och Prvić, en av öarna som utgör skärgården Šibenik är de närmaste till fastlandet. Båda öarna är relativt små och kan vandras mycket enkelt. Här är det ingen trafik eftersom bilar är förbjudna. Idealiska destinationer för dagsturer från Vodice, Tribunj, Šibenik, Brodarica, Grebaštica, Primošten eller Rogoznica, eller från en av platserna i Sibenik Rivieran. Förutom dagliga utflykter är dessa öar en idealisk destination för dig som vill tillbringa en semester i lugn och ro omgiven av ren natur och rent hav. Fartyget Tijat, som ligger i hamnen i Šibenik, tar dig till dessa öar. När Tijat lämnar hamnen Šibenik på väg till Zlarin kommer den att passera längs en imponerande fästning som ser ut som att flyta på vattnet, fästningen St. Nicholas. St. Nicholas fästning, venetianskt fort som byggdes i mitten av 1500-talet vid ingången till Sv. Ante, en smal sjöpassage som leder till Šibenik. På grund av dess grandiosa och defensiva betydelse i historien, är den upptagen på UNESCO: s världsarvslista.

Zlarin

Bosättningen Zlarin på ön Zlarin är den första stationen som Tijat kommer efter Sibenik. Denna bosättning är också den enda bosättningen på ön. Så snart du står på ömarken kommer du att känna dig som om du gick in i en helt ny, sorglös värld. Platsen är omgiven av höga cypresser och tallar så att du lätt kan hitta förfriskningen mitt på sommaren. Bortsett från skrik från människor som vandrar runt hamnen, antingen för att välkomna eller följa med sina grannar på färjan, ringning av kyrkklockor och en hund som skäller, kan ingenting hindra denna idylliska öfred. Du hör inte ens bilens ljud här eftersom tillgång till bilar på denna ö inte är tillåtet. Hela ön är täckt med tät grön medelhavsvegetation och kallas med rätta den gröna ön. Det har många stigar att gå eller cykla och utforska det inre av ön eller många dolda vikar och stränder.

Det finns flera attraktioner på Zlarin. Den första, som märks så snart du närmar dig ön, är församlingskyrkan för antagandet av Maria. I dess inre finns det reliker från St. Fortunate, skyddare av ön Zlarin. Inuti platsen finns det Leroj, ett klocktorn.
För många är ön känd för sina koraller. Invånare i Zlarin var välkända för att göra korallsmycken från 1400-talet när de sålde de flesta av sina produkter till Italien. Även om denna aktivitet till stor del har minskat på ön, kan du idag köpa smycken från korall på Zlarin.

Boende på ön Zlarin erbjuds uteslutande i lägenheter och fritidshus som en del av privat familjebostad och är det bästa sättet att känna värdarna och den rika östraditionen och livsstilen.

Prvić

Du kan fortsätta din resa med fartyget Tijat. Under sommarmånaderna besöker Tijat ön Zlarin flera gånger om dagen. Det har en rutt från Šibenik via Zlarin och Prvić till Vodice flera gånger om dagen, så att du på en dag kan besöka båda öarna. Nästa hamn efter Zlarin är en av två bebodda platser på ön Prvić, Prvić Luka. Prvić Luka ligger i sydöstra delen av ön, medan den andra bosättningen på ön, Šepurine, ligger på västra sidan.

Prvić

Ön Prvić nämndes först under medeltiden i arbetet med Juraj Šižgorić "På boendet i Ilirija och staden Šibenik" när ön fungerade som ett skydd för Sibenik adelsfamiljer som gömde sig från pesten på Prvić. Idag har ön (inklusive båda bosättningarna) cirka 400 invånare.

Prvić

Ön Prvić är en liten ö med en yta på bara 2,4 km2. Även om den är liten, är ön full av attraktioner (naturliga och kulturella). Först och främst kallas denna ö också Faustön. Den kända kroatiska forskaren och historikern Faust Vrančić, som föddes i Šibenik, tillbringade sin barndom på ön. I byn Šepurine ägde hans familj en barock herrgård. Även om han dog i Venedig ville han begravas på ön Prvić. Så Faust begravdes i Church of Our Lady of Mercy i Prvić Luka. På 1800-talet, på jakt efter skatter, bröt okända gärningsmän in i kyrkan. De hittade bara uppfinningssaker och spridda dem över hela ön Prvić. Idag ligger Faust Vrančić Memorial Center nära kyrkan. Genom Memorial Center kan du lära dig om en berömd forskares liv och arbete. Memorial Center har också pedagogiska spel för barn.

Prvić

I slutet av augusti eller början av september varje år hålls Burtiž, en regatta med gamla traditionella båtar. Det finns många spår för mountainbike, springa eller rekreation. Dessa spår passerar bredvid vackra utsiktspunkter med utsikt över de öarna i Šibenik skärgård. Både Prvić Luka och Šepurine kommer att fånga dig med sin första charm och gamla stenhus och gator som är intensivt förnyade. Dessutom finns det flera vackra stenstränder som inte ens fylls på sommarsäsongen, så du kan tillbringa din lugna vistelse här med doftande medelhavsväxter.

Prvić

Det finns bara ett hotell i Prvic, mer exakt i Prvić Luka. Med tanke på att det är det enda tillhör de flesta boende på ön privat familjebostad. Sök efter privat boende på ön Prvić och spendera en lugn och trevlig familjesemester, helg eller eftermiddag, kommer du definitivt tillbaka!

Taggar: Prvić, Zlarin, Sibenik skärgård

Vi vill gärna höra dina kommentarer, berättelser och upplevelser i Kroatien i kommentarerna nedan


Valt erbjudande av lägenheter och privat boende i Kroatien