Aktiviteter och attraktioner i Kroatien

Vi inbjuder dig att prova alla aktiviteter och attraktioner och uppleva en oförglömlig aktiv semester i alla delar av Kroatien, från det kristallklara Adriatiska havet, över bergen, till de gröna slätterna i Slavonia och kontinentala Kroatien!

Cykla

Cykla i Kroatien

Från macadamfältets stigar som är idealiska för mountainbike och asfalterade vägar för enkel cykelkörning för familjer, finns det en sådan mångfald i Kroatien, så att vem som helst kan hitta den perfekta cykelvägen för sig själva. Om du inte kan ta din cykel kan du alltid hyra den och starta ett oförglömligt äventyr i bergen, öarna och den kroatiska kusten.

Segling och nautiker

Segling och nautiker i Kroatien

66 öar, 652 små öar, 389 klippor och 78 rev är mer än tusen och en anledning till seglingsdrömmen i Kroatien. Idealiskt uppdelat längs hela Adriatiska kusten, öarna överstiger inte 10 sjömil i avstånd från fastlandet och från varandra. Med cirka 1500 vikar och hamnar på öarna och fastlandet är den kroatiska Adriatiska havet lika idealisk för segling eller kryssning av båtar. 56 moderna marinor med 16.000 förtöjningar och 5 500 torra kajplatser finns tillgängliga året runt. I de flesta av dessa småbåtshamnar kan du hyra en segelbåt eller ta professionella kurser i segling.

Dykning

Dykning i Kroatien

Adriatiska havets utvecklade undervattensvärld är cirka 50 meter djup i norra Adriatiska havet och når upp till cirka 250 m djup nära Palagruža, och inte långt från Jabuka når den djup på cirka 1300 m. Erfaren dykare kan åka på organiserade turer på jakt efter attraktioner som attraktiv endemisk flora och fauna i Adriatiska havet eller sjunkna romerska galejer och krigsfartyg. Nybörjare erbjuds möjligheten till olika professionella kurser och dykning.

Forsränning

Forsränning i Kroatien

Om du letar efter forsränning i Kroatien, kom ihåg namnen på floderna: Kupa, Dobra, Mrežnica, Korana, Una, Zrmanja och Cetina. Många organiserade forsränningsturer i Kroatien inkluderar en guide och all nödvändig utrustning för varje besättningsmedlem. På grund av svårighetsgrad har kroatiska floder i allmänhet tredje grad, och endast i vissa delar har floderna Dobra och Una en fjärde grad som innebär en stor grad av teknisk beredskap och förmåga. Forsränning kan också vara roligt och avkopplande för hela familjen som till exempel vid floden Cetina i Dalmatien nära Omiš.

Kanotpaddling

Kanotpaddling i Kroatien

Visste du att paddling är den gamla traditionen i Kroatien? Traditionella kroatiska kanoter så kallade trupice används fortfarande för fiske och transport i deltaet i floden Neretva. Lämplig för familje- och grupputflykter, kanotutflykter med lokala guider tar dig med på en naturskön körning nära många slott och fort som Trakošćan, Ozalj och Dubovac eller Radmans kvarnar vid floden Cetina eller Krka gamla kvarnar. Särskilt landskap väntar dig på en ö Visovac med ett kloster som ligger mitt i en sjö som bildas av floden Krka.

Kajakpaddling

Kajakpaddling i Kroatien

Spännande flodkajakäventyr eller lugnare kajakpaddling med natursköna turer, kroatiska vatten har stor potential. Nästan varje flod erbjuder varierande svårighetsgrad. Från floderna Dobra, Mrežnica, Una, Kupa, Korana i norr till floderna Zrmanja, Krka och Cetina i söder, med en kajak upptäcker du vackra naturscener. Du kan åka på organiserade turer där du får all utrustning eller själv och gå ner i de vackra flodkanjonerna och över många vattenfall som njuter av en orörd natur full av vilda djur. Kajakpaddling är också mycket populär och erbjuds längs hela kusten, särskilt på turistplatser som Dubrovnik där du till exempel kan se Dubrovnik stadsmurar från havet. Du kan också besöka många obebodda små öar och njuta av i kristallklara Adriatiska havet.

Ridning

Ridning i Kroatien

De mest berömda ridcenterna i Kroatien ligger i Slavonia, Istrien och Dalmatien. Från små familjefarmar till moderna ridcenter med skolor, och den alltmer populära terapeutiska ridningen, till den mest kända traditionella ridtävlingen - den berömda Sinj Alka, Kroatien erbjuder ett brett utbud av erbjudanden för ridning. I Djakovo i Slavonia kan du fortfarande hitta kända Lipizzaner-hästar som odlas här sedan 1200-talet. Du kan utforska många naturliga underverk i Kroatien som Velebit berget på hästryggen, vilket är en unik upplevelse när du helt ansluter till naturen.

Flyger

Flyger i Kroatien

Samlade i privata klubbar och flygskolor erbjuder kroatiska flygblad och paragliders organiserade turer och internationella tävlingar. Du kan flyga med en ballong över berget Medvednica nära Zagreb till den kroatiska Zagorje, Samobor eller Žumberak och hela vägen till Slavonia. Lämpliga för paragliders är många bergstoppar som Učka och Ćićarija i Istrien, Gorski Kotar, på bergen Velebit och Mosor och Dalmatian inlandet och även i södra Dalmatien som Biokovo och Rilić bergen och toppar på ön Krk, Brač och Hvar. Paragliding erbjuder en oförglömlig flygupplevelse och ett av de bästa exemplen är på Biokovo-berget där du börjar flyga på 1500 meters höjd och slutar på en av stränderna i Makarska Rivieran.

Speleologi

Speleologi i Kroatien

Som en riktig Karst-region är Kroatien full av grottor. Den mest berömda och mest magiska är den blå grottan på ön Biševo och Dragons grotta på ön Brač. Grottorna i Papuk, Kordun-regionen, Lika, Dalmatia och Dalmatian Zagora är öppna för besökare att njuta av i olika former av stalaktiter och stalagmiter. De mest attraktiva grottorna ligger i Istrien, Gorski Kotar och Medvednica, och för de verkliga underjordiska älskarna rekommenderar vi Veternica-grottan nära Zagreb, Cerovačke-grottorna nära Gračac och Lukas grop på Velebit.

Bergsklättring

Bergsklättring i Kroatien

Kroatien är ett land med många vandringsleder. Nybörjare kan börja redan i närheten av Zagreb, Ogulin, Rovinj, Pazin, Split och Omiš. Intressanta vandringsleder och berg väntar också på öarna som Mljet, Hvar, Brač och Vis. Dedikerade vandrare kan välja så många som 400 organiserade vandringsleder några av dem som är de mest krävande i Europa. De bästa destinationerna väntar i Paklenica, Velebit, Ućka, Dinara, Mosor och Biokovo, bland dem är 350 m hög klippa Anića Kuk, Kroatiens största attraktion för alpinister. En av de mest berömda vandringslederna i Kroatien är verkligen Premužić-leden som är 60 kilometer lång och passerar genom de mest intressanta delarna av Velebit-berget med spektakulär utsikt över Kvarner och Adriatiska havet.

Sportfiske

Sportfiske i Kroatien

Visste du att den första harpunen för undervattensfiske kom till Kroatien i början av 1900-talet och att det första världsmästerskapet i undervattensfiske hölls för länge sedan i Mali Lošinj 1957? Oavsett om du gillar att fiska på floden, havet eller under vattnet, kommer Kroatien definitivt att uppfylla alla dina drömmar om fiske. Från olika marina arter som havsabbor, dentex, havsbrax, tonfisk och sötvattenprover som öring eller havskatt, är Kroatien en oöverträffad toppdestination för sportfiskare.

Golf

Golf i Kroatien

Tillväxttrenden är varje år högre och fler och fler väljer denna sport som den perfekta formen för rekreation och avkoppling i naturen. Även om det i Kroatien för närvarande inte finns något fält med 18 hål utom i nationalparken Brijuni, och några privata golfterrasser med 9-håls fält. På grund av sitt ideala landskap och milda klimat planerar Kroatien att bli en viktig golfdestination i Europa.

Skidåkning

Skidåkning i Kroatien

Omedelbart i inlandet av Rijeka ligger skidcentret Platak, och lite längre det kroatiska olympiska centret Bjelolasica i 620 m höjder. I närheten av huvudstaden Zagreb kan du åka skidor i sluttningarna av Medvednica på de nyligen dekorerade stigarna från dess högsta topp Sljeme. Här håller sedan 2005 en viktig internationell tävling - Snödrottning, som är uppkallad efter vår världsskidronning Janica Kostelić.