Lägenheter och privat boende Lika

Lika är en kroatisk region belägen huvudsakligen inom Lika-Senj län, den största och samtidigt minst bebodda kroatiska länet. Denna del av Kroatien hade en intressant, men turbulent historia som präglades av sen bosättning och särskild status även i tidig kroatisk historia. Namnlösa: Denna specifika del av Kroatien var nämligen inom kroatiska riket en isolerad del, väldigt oberoende av d...

Valt erbjudande av lägenheter och privat boende i - Lika

Rum Pansion Park

Slunj - Rastoke

från 48 €

Lägenheter Šarić

Gospić

på förfrågan

Lägenheter Plitvice Lakes Lodge

Plitvice sjoar

från 80 €

Lägenhet Andrić

Gračac

från 50 €

Lika (36) - sök efter privat boende efter platser

Turistguide Lika

Lika - Vapen

Lika är en kroatisk region belägen huvudsakligen inom Lika-Senj län, den största och samtidigt minst bebodda kroatiska länet. Denna del av Kroatien hade en intressant, men turbulent historia som präglades av sen bosättning och särskild status även i tidig kroatisk historia. Namnlösa: Denna specifika del av Kroatien var nämligen inom kroatiska riket en isolerad del, väldigt oberoende av den kroatiska kungen. Senare kom Osman-imperiet i detta område och förändrade befolkningens befolkning. Med ankomsten av österrikiska imperiet organiserades Lika som en militärgräns, då den största militärlägret i det öppna i Europa. Lika hade haft svåra dagar i både andra världskriget och under hemlandskriget, när den nationella befolkningsstrukturen har ändrats många gånger, men kanske är historien något som gör den här vackra delen av Kroatien så speciell.

Geografiskt Lika gränsar till berg; Velebit, Velika och Mala Kapela och Lička Plješivica. Mellan dessa berg finns kända Lika karstfält. Inom Lika finns två nationalparker, världsberömda Plitvice Lakes och NP North Velebit.

Plitvice Lakes är ett geologiskt hydrologiskt karstfenomen som består av 16 vackra blågröna sjöar där du kan njuta av bevarad natur och frisk bergsluft. Du kan tillbringa natt i billiga lägenheter eller i fritidshus som kan hyras direkt genom att kontakta ägare. Du kan också tillbringa en natt i billiga rum runt Plitvice och allt detta är möjligt utan en byråavgift. Den andra nationalparken är Northern Velebit, som är noterad på UNESCO: s lista över världsarvsliv i Europa som en del av det gemensamma arvet i 13 länder som kallas "Bark Rainforests i Karpaterna och andra områden i Europa". Specificiteten i denna nationalpark är att 1289 hektar bokskogar och karstlättnad påverkas av tre klimat: Medelhavet, kontinentala och alpina. Billigt boende finns i stugor och hus uthyres nära nationalparken.

Lika är också känt för att i denna del av Kroatien öppnades det första tryckeriet, både i Kroatien och i sydöstra Europa. Den grundades av Frankopans furstar, och år 1483 trycktes Glagolitic Misal, den äldsta tryckta boken på kroatiska. Kulinariskt utbud av denna region är en specifik historia, på grund av det hårda klimatet i detta område, men detta hårda klimat är perfekt för odling av potatis och lamm! Lika potatis anses vara bäst i den här delen av Europa och det kan på samma sätt sägas om det kända Lika-lammet. När dessa två ingredienser kombineras med en likör (som vi rekommenderar att konsumera i måttliga mängder), kommer erfarenheten av detta vackra område att vara komplett. Största städerna i Lika är Gospić, Otočac, Gračac och Korenica.

Låt oss nämna att i Lika föddes den världsberömda uppfinnaren Nikola Tesla och skådespelaren Rade Šerbedžija. Förutom att ha bra förbindelser med den moderna motorvägen, är Lika riklig med billigt privatboende, fritidshus, lägenheter och rum som enkelt kan hyras utan byråns avgift. Kontakta direkt ägare av boende och utforska berg, sjöar, karst dalar, rena floder och denna glömska del av Kroatien. Välkommen till Lika och vi önskar dig trevlig semester!

Lika - Naturliga, kulturella och turistattraktioner

Plitvice sjöar

Det magiska spelet i naturen, vattnet, tidflödet och sedgenfenomenet skapade den mest kända nationalparken i Kroatien, Plitvice Lakes. Nationalparken proklamerades långt ifrån 1949. Det var den första nationalparken i Kroatien, men också bland de första i världen. Det ligger i bergsområdet Lika nära Korenica, i en höjd av 400 till 1280 meter, sträcker sig till nästan 300 km2.

Visserligen består den mest attraktiva delen av parken av 16 sammanlänkade sjöar som kaskader ner en serie skogskullar och branta klippor till Sastavci, en spektakulär vattenfall, varefter floden Korana börjar flöda. Det är också det högsta vattenfallet, nästan 70 meter högt, vilket inte kommer att lämna dig likgiltigt. Särskildheten i sjöar och många vattenfall är ett sedimentärt fenomen som ständigt bygger vattenfall på grund av deponering av kalciumkarbonat (kalcium), som vimlar i plitvice-vatten. Processen varar i dag och är unik i världen.

Runt sjöarna finns vackra trädpromenader så att du kan besöka alla sjöar, och på den största sjön Kozjak kan du också ta den elektriska båten. Förutom att du njuter av turkosfärgen på sjön och lyssnar på många mindre och större vattenfall, kan du också promenera och vandra i de omgivande täta bok- och ekskogarna. Här är de enda bevarade primära skogarna i Kroatien, Ćorkova cove, som har bevarats och orörd under årtusendena. Förutom växt- och skogförmögenhet finns det många djurarter här, så det är möjligt att se björnar, vargar, lynxer, ådror, många fåglar och amfibier. Plitvice är värt att besöka när som helst på året, kanske bäst att undvika stora sommargränser och stora grupper av besökare och anländer på hösten när det blir en vacker palett av färger eller på vintern när den är fryst med is och snö .

Eftersom de ligger längs den gamla Zagreb-Zadar vägen, kan Plitvice besöks på en dag, men vi rekommenderar verkligen att stanna några dagar för att njuta av denna sanna naturliga perfektion. Boende finns inom nationalparken eller i närheten Korenica och Rakovica. För det mesta är det en mycket hög kvalitet och vackert inredda och mycket prisvärda privata boende (lägenheter och rum) som erbjuds av vänliga värdar i sina hem. Därför, när du passerar Adriatiska havet, se till att du kommer till denna Lika och kroatiska pärla, spendera några dagar, för att vi garanterar att det blir en semester att komma ihåg!

Plitvice sjöar, Kroatien
Plitvice sjöar, Kroatien
Plitvice sjöar, Kroatien
Velebit Nature Park

Velebit, jätten som stolt stiger över Adriatiska havet, är den största och samtidigt det längsta berget i Kroatien. Vi kan fritt säga att det också är det mest attraktiva och det mest intressanta. Det är därför inte förvånande att det också är en av de mest populära destinationerna för naturälskare och turister som söker en aktiv semester och spännande äventyr. Den sträcker sig i längd på nästan 150 kilometer från staden Senj i norr till källan och kanjonen i Zrmanja i söder.

På grund av den exceptionella biologiska mångfalden, var flora och fauna, liksom det faktum att det var en av de sällsynta livsmiljöerna i alla tre europeiska djur - björnar, vargar och lynxar, 1978 inkluderat i World Biosphere Reserve-nätverket under UNESCO-programmet "Man och biosfär". År 1981 proklamerades naturparken. Velebit naturpark sträcker sig nästan 2000 km2, vilket gör det till det största skyddade området i Kroatien.

Inom Velebit naturpark finns det 2 nationalparker: NP Paklenica och NP Northern Velebit, då den strikta behållaren Hajdučki och Rožanski kukovi, Velebit botaniska trädgård, Cerovac grotta, Lukina pit (en av de djupaste i världen), Kuterevo björnskydd , skogsplanteringsreservat Štirovača, många livsmiljöer av endemiska arter ... Allt detta berättar för oss att det verkligen är en riktig naturlig juvel som verkligen är värt att besöka och uppleva all sin magi. En särskild attraktion på Velebit är en unik bergsväg - Premužićs spår, som förbinder norra och mellersta Velebit på 50 km längd, där du kan uppleva oförglömliga vyer över Adriatiska havet och många öar. Under vacker väderutsikt sträcker sig hela vägen till Italien. Specifikiteten hos Velebit är dess två helt olika ansikten, havet som är mest brant, blått, stenigt och kontinentalt som är grönt och träigt.
Den högsta toppen är Vaganski Vrh, som ligger 1757 m över havet i Paklenica National Park. Velebit erbjuder många aktiviteter för promenader och vandring, mountainbike, bergsklättring och speleology, och allt detta är ett steg bort från de vackra stränderna och det kristallklara havet i Velebit-kanalen. Under sommarvärmen kan du leta efter förfriskningar i det klara Adriatiska havet eller i ren bergsluft i skuggan av århundraden gamla skogar.

Velebit kan besökas från kusten från Starigrad Paklenica, Karlobag eller Senj, men också från Otočac, Gospić eller Gračac i Lika där upplevelsen blir något annorlunda. Boende, oftast lägenheter eller rum inom familjehus och vackert inredda fritidshus finns i många mindre och dolda ställen där du kan njuta av avskildhet, vacker utsikt, ren luft och aktiv semester.

Velebit Nature Park, Kroatien
Velebit Nature Park, Kroatien
Velebit Nature Park, Kroatien
floden Gacka

Drottningen av floderna, karstskönheten eller den renaste floden i Europa är bara ett namn för den här lilla men vackra floden som sakta flyter nästan 60 kilometer i Gackadalen. Denna rymliga dal ligger mellan två berg, Velebit som skiljer det från havet och Kapela, vilket skiljer det från kontinentala Kroatien. I dalen ligger Otočac, en vacker liten stad som alltid har kopplats till Gackafloden, vilket innebar att livet genom historien för alla dess invånare.

Gacka-källan ligger i dalen där dess rena vatten sträcker sig från flera starka källor (källor), varav den viktigaste är Tonković vrilo. Denna flods särdrag är att den inte flyter in i havet, men har undervattensform som strömmar under Adriatiska havet i Velebitkanalen. Gacka kännetecknas av ett extremt rent vatten med syre, vilket är drickbart och vilket ökar den rika tillväxten av vegetation och den stora rikan av flora och fauna. Över 25 växter arter och 17 vattenlevande arter har spelats in i denna lilla flod, vilket gör det till en mycket attraktiv destination för alla idrottsfiskare, men också för alla naturälskare. En av attraktionerna i denna flod är att vattentemperaturen inte överstiger 10 grader, även under sommarmånaderna, och öringen växer fem gånger snabbare än i andra karst-floder.

I de omgivande byarna har rekreations- och landsbygdsturism utvecklats, så förutom fiske kan man se gamla kvarnar som har renoverats och inredats i traditionell stil. Du kan hitta boende på de omgivande gårdarna där du kommer att uppleva en traditionell livsstil, och hur man och floden och naturen kan existera helt och hållet. Lägenheter och rum erbjuds också i den närliggande staden Otočac. Adriatiska havet och staden Senj ligger bara 40 kilometer från denna idylliska bergsdalen. Gackadalen kan också vara din utgångspunkt för att besöka och utforska Velebit naturpark och den yngsta kroatiska nationalparken, norra Velebit.

floden Gacka, Kroatien
floden Gacka, Kroatien
floden Gacka, Kroatien
Cerovačke grottor

Den mystiska underjorden Cerovac grottor och Velebit döljer många dolda scener och skönheter som väntar på att upptäckas. Med nästan 7 kilometer med tunnelbanor, passager och hallar är detta det största underjordiska grottsystemet i Kroatien och definitivt en av de vackraste. Det ligger i Lika nära Gračac, på sluttningarna av Velebit, och namnges efter den närliggande Cerovac järnvägsstationen eftersom den upptäcktes under byggandet av järnvägen Zagreb-Split 1924. På grund av sin storlek, unikhet och arkeologiska fynd 1961, det förklarades som ett geologiskt monument av naturen.

Hela komplexet består av de övre, mellersta och undre grottorna, som är mest lämpade för besökare. Temperaturen i grottan är konstant under hela året och överstiger inte 8 grader, så vi rekommenderar att du tar varma kläder och skor, speciellt under sommarmånaderna när temperaturskillnaden inuti och ut ur grottan är större än 20 grader. Hela systemet är vitt i vackra grotta smycken (stalagmiter och stalaktiter), som utgör imponerande strukturer av olika former och storlekar. Några av dem når en höjd av flera meter, vilket är mycket imponerande med tanke på att de växer mycket långsamt, bara 10 centimeter per 1000 år, med en konstant droppe vatten och upplösande av kalciumkarbonat. En av de mest kända av dessa är en sten som oemotståndligt påminner om jultomte, så han fick det namnet. Du kan också se resterna av en utdöd grottbjörn och spår av människan (mänskliga ben och bronsöxa).

Vi rekommenderar verkligen att resa till Adriatiska havet för att stanna här och besöka denna mystiska underjordiska värld fylld med olika färger, former och skönhet. Grottor är öppna för besökare varje dag från 10:00 till 16:00, och under vintermånaderna krävs ett tidigare meddelande. Turen tar ungefär 1 timme, och för större grupper krävs ett tidigare meddelande. Du kan också tillbringa natten i den närliggande Gračac, som erbjuder bekvämt privat boende i rum eller lägenheter, och förutom grottorna kan du vandra till Crnopac på Velebit, som ligger ovanför grottan vid 1400 meter över havet. Hela området är en stor vildmark, orörd natur, en förkolning av gamla skogar och höga bergarter, som är väldigt lite besökta, men det har bevarat sin originalitet.

Cerovačke grottor, Kroatien
Cerovačke grottor, Kroatien
Cerovačke grottor, Kroatien
Refuge för björnar Kuterevo

Kuterevo är en pittoresk liten by i Lika, i en skogsklädda dal på sluttningarna av norra Velebit. Det är bara 14 kilometer från Otočac, som det tillhör administrativt. Den här lilla byn är allmänt känd tack vare den unika björnort som grundades 2002. Skyddet ger skydd mot björnar, särskilt den unga föräldralösa björnen som antingen mamman lämnade eller dödades i jakten. Men förutom att erbjuda skydd för unga björnar främjar tillflykten skyddet av natur, skogar och björnar, hållbart boende i harmoni med naturen och bevarande av bergsgemenskapens lokala traditioner.

Kroatien är ett av de få europeiska länder där en stabil björnpopulation har över 1000 levande djur. Björnar, förutom att jaga, är också skadade på vägarna, skenorna, pochering, förgiftning och lämnar unga björnar bakom dem, som säkert skulle dö utan skydd i Kuterevo. De hittar sitt nya hem i Kuterevo, där de stannar under en livstid. Charmen i denna himmel är att locka en grupp volontärer från hela världen. De är främst ungdomar från utlandet som vill hjälpa men också komma nära naturen och lära sig mer om björnarna. En annan intressant sak är att alla björnar som bor i lyftet har sitt eget namn och efternamn. En integrerad del av programmet som drivs av volontärer och deras mentorer är utbildningen av besökare, som inkluderar att besöka campingplatsen och bekanta sig med karaktären, vanor och liv.

Helgedomen kan besökas på våren, sommaren och hösten, medan vintern är stängd för att inte störa björnarna medan du sover på vintern. Besökare bör komma till volontärstationen vid ankomsten och turistbesök är möjliga under hela dagen. Biljetterna är symboliska och debiteras vid 15-20 Kn, och hela vinsten kommer att förbättra björnarnas levnadsförhållanden. För alla djur- och naturälskare är Kuterevo ett oundvikligt resmål för en semester eftersom Adriatiska havet ligger väldigt nära (50 km). Om du vill tillbringa din semester omgiven av natur och Velebit naturpark, kan du hitta boende i Kuterevo, i närheten av Otočac eller på lantgårdar över Gackadalen.

Refuge för björnar Kuterevo, Kroatien
Refuge för björnar Kuterevo, Kroatien
Refuge för björnar Kuterevo, Kroatien
Minnesmärkecentret Nikola Tesla

Vi vet alla eller hörde om den berömda uppfinnaren och visionären Nikola Tesla, men det är mindre känt att han föddes i Lika i en liten by Smiljan, nära Gospić den 10 juli 1856. På firandet av 150-årsdagen av Tesla-födelsen den 10 juli 2006 var minnescentret "Nikola Tesla" ett museum som förenar vetenskap, konst och turism.

Nikola Tesla förtjänar verkligen ett sådant museum, eftersom han med sitt geni, många uppfinningar, idéer och visioner bidrog till mänsklighetens stora framsteg i slutet av 19 och början av 20-talet. Några av dess uppfinningar är: AC-elektrisk motor, Tesla-transformator, Tesla turbin, trådlös signal och energitransmission, trådlös styrning och många andra. Hans primära fält var inom elektroteknik, där han arbetade med och rapporterade hundratals olika patent och uppfinningar, varav de flesta fortfarande används idag. Det är förmodligen mest känt för att bygga ett vattenkraftverk på Niagara Falls, som var den första i världen att använda högspänningsledningar och växelström (Teslas uppfinning) för att ge ström till närliggande Buffalo, men också till den avlägsna New York.

Minnesmärket består av hus, där han föddes och var finns en permanent utställning av dokumentmaterialet. Bredvid huset är kyrkan St Peter och Paul, där Teslas fader, den ortodoxa prästen gjorde hans tjänst. Inom mitten finns det många prototyper av Teslas uppfinningar, som Teslas turbin, Teslas skepp, som kan köras med radiovågor och ett multimedias centrum. Det är utformat för alla åldrar, från barn, studenter, familjer och turister, där alla kan lära sig mycket information om Teslas liv, hans uppfinningar och det inflytande han har haft i ett modernt sätt att leva.

Centret är öppet varje dag från 08:00 till 20:00, utom måndag, och biljettpriserna varierar från 20 - 50 Kn. På grund av dess närhet till Gospić och Zagreb - Split motorvägen, rekommenderar vi att du kommer till besök på detta intressanta museum, och om du vill koppla av och tillbringa en natt i friska luften av Lika, kan du hitta mysiga rum och lägenheter i Gospić eller i de omgivande lantgårdarna.

Minnesmärkecentret Nikola Tesla, Kroatien
Minnesmärkecentret Nikola Tesla, Kroatien
Minnesmärkecentret Nikola Tesla, Kroatien

Lika - Klimat och väderprognos

Lika Väderprognos

De flesta av Lika och dess många dalar och karstfält domineras av ett måttligt kontinentalt klimat. Fjäll- eller snöskogsklimat råder i bergen över 1200 meter över havet. Det måttliga kontinentala klimatet präglas av hård vinter, kort vår, varm och regnig sommar. Karaktäristika för stora Lika dalar är att det på sommaren fylls med mycket varm luft, så det finns ingen skillnad i förhållande till Adriatiska havet, medan en mer känslig skillnad inträffar efter solnedgången när temperaturen sjunker betydligt över natten. Nätterna är därför väldigt fräscha och bekväma för att sova och även under de största sommarvärmena.

Den terapeutiska effekten av meteorologiska element på människors hälsa (reducerat lufttryck, minskad fuktighet, ökad solstrålning ...) ökar med stigande höjd. Lika ligger mellan 500 och 1500 meter över havet, vilket gör den idealisk för en trevlig vistelse och en positiv klimatpåverkan på människors hälsa. Ren och frisk luft från Lika, tillsammans med hälsosam mat, är en av de främsta orsakerna till livslängden hos lokalbefolkningen som bor här i generationer. Vintrarna i Lika är långa och kalla, och snöfall är rikligt. På höga berg som Velebit är snötäcket upp till 3 m högt och ligger kvar på marken i genomsnitt ca 4 månader.

Nedan är ett diagram som visar den genomsnittliga maximala och minsta dagliga lufttemperaturen och mängden nederbörd i Gospić, vilket bäst illustrerar det moderata kontinentala klimatet i denna kroatiska region.

Genomsnittlig lufttemperatur - Lika
Genomsnittlig havstemperatur - Lika
Senast tillagda boende i regionen Lika
Lägenhet Antonio

från 50 €

Semesterhus Režek

från 250 €

Semesterhus House Momentum

på förfrågan

Semesterhus Valinčić

från 180 €