Gastronomi i Kroatien

Upptäck gastronomiska erbjudanden, kulinariska seder, viner av högsta kvalitet och olivolja som du kan njuta av under ditt besök i Dalmatien, Istrien och resten av Kroatien

Gastronomi

Gastronomi i Kroatien

Det kontinentala köket är typiskt för sina tidiga proto-slaviska rötter och nyare kontakter med etablerade gastronomiska skolor - ungerska, wiener och turkiska. Köttprodukter, sötvattensfisk och grönsaker dominerar.

Kustregionen kännetecknas av influenser från grekerna, romarna, illyrierna och senare medelhavsköken - italienska och franska. Den har många specialiteter från skaldjur (bläckfisk, bläckfisk, bläckfisk, räkor, hummer ...) tillagade på olika sätt, olivolja, prosciutto, olika grönsaker, dalmatiska viner som Babić, Malvasia, Prosecco och Vrbnik Žlahtina och olika likörer som berömda Maraschino.

2008 deltog det nationella kulinariska teamet för första gången i världsmötet mellan kockar och konditorier, Culinary Olympics som hölls i Erfurt, Tyskland och vann bronsmedaljen.

Olivolja och vin

Olivträd i Kroatien

Istrien och Dalmatian olivolja är exceptionell, den extra jungfru kvaliteten. Turismens växande betydelse i Istrien och Dalmatien upptar extra jungfru olivolja och olivolja vägar som du kan besöka under din vistelse i Kroatien. Du kan också delta i olivskörden under oktober och november och uppleva lokala seder och traditionella levnadssätt. De vanligaste oliverna är Buža, Buža Minuda, Buža Puntoža, Črnica, Drobnica, Istrien Bjelica, Karbonaca, Moražola, Oblica, Rošinjola och Žižolera.

Olivolja Kroatien

Istrien och Kvarner är främst i produktionen av premiumviner: Malvasia, Merlot, Cabernet Sauvignon, Teran, Refok, vit och grå Pinot, Chardonnay, Muscat, Trojšćina (Susak), Vrbnik Žlahtina (Krk). Vinodling Kozlović från Momjan har en lång tradition inom produktion av Malvasia, Muscat och Terran. På senare år är mycket populär vingård Katunar från Vrbnik som producerar Žlahtina, rött vin och champagne.

Olivolja och vin i Kroatien

Dalmatien är rikligt med inhemska druvsorter. De mest kända vinerna är: Babić och Plavina (Primošten), Merlot (Drniš), Debit, Pošip Maraština och Grk (Korčula), Vugava och Plavac Mali (Vis), Plavac och Bogdanuša (Hvar), Plavac Mali (Pelješac), efterrätt vin Prošek, och det världsberömda vinet Dingač av hög kvalitet. Bland vingårdar ingår Winery Plančić från Hvar, Agricultural Cooperative Winery Jedinstvo, Winery Toreta från Korcula, som avlade inhemska sorter av Pošip och Rukatac. Plenkovic-vingården producerar årligen cirka 300 000 flaskor Zlatni Plavac.

Vin i Kroatien