Vinter Idyll i Gorski Kotar

Vinter Idyll i Gorski Kotar

Gorski Kotar, en region i Kroatien vars naturliga skönhet och potential fortfarande inte fullt ut erkänns och uppskattas av både turister och lokalbefolkningen. Regionen tillhör Primorje-Gorski Kotar län och är faktiskt en länk mellan kontinentala och Medelhavs Kroatien. Det är bara en timmes bilresa från huvudstaden Zagreb och bara 20 minuters bilresa från de närmaste platserna på den kroatiska kusten. Det inkluderar flera större platser som Delnice, Fužine, Skrad, Vrbovsko, Lokve, Mrkopalj, Čabar, Lič, Ravna Gora, Brod Moravica.
Ett område är definitivt ett ställe att vila från det livliga stadslivet eller att hitta en fristad där du åtminstone kort kan gömma sig för de många turisterna i Adriatiska havet under sommaren. Min anledning till att besöka var flykten från det stressiga livet i Zagreb. När vi kom till Lokve var vi omgiven av vinteridyll och mycket få människor på gatorna, exakt vad vi letade efter.

Lokve är känd främst på grund av sin Lokvarsko-sjö, som är ett favoritområde för lokala fiskare, men också en plats för simmare som badar under varmare sommarmånader. På vintern förvandlas det till en sjö omgiven av snöig vithet och promenaden runt den är faktiskt en idealisk antistressterapi. Du kan ha tur och se hjort som letar efter mat eller märker märket som har tagit formen av hjärtat.

Lokvarsko lake

I Lokve finns ett intressant museum, Frogmuseet. Museet har flera enheter. Den första avser delen med levande grodor som bor i en närliggande sjö. Den andra är pedagogisk eftersom den visar den fullständiga utvecklingen av en groda. Museet har också rovdjur som äventyrar grodpopulationerna, sedan exotiska grodor från hela världen, samt särskilt värdefulla grodor, souvenirer och leksaker från hela världen, samt en unik "Blood Frog". Museets arbetstid är varje dag från 7:00 till 19:00 och biljettpriset är symboliskt 10 kunas.

Tyvärr finns det inget gastronomiskt erbjudande i Lokve, åtminstone under vintermånaderna. Om du blir hungrig kan du gå till Fužine i närheten, eller så kan du hitta mat på Mrzlica. Du kommer inte att kunna välja för mycket, men med en vänlig servitris som arbetar där och vinteridyllen runt dig kommer en bit fläsk och pommes frites att vara som bästa biff i topprestaurangen.
Boende, till skillnad från mat, är inte så svårt att hitta. Du hittar ett större erbjudande under vår- och sommarmånaderna, men även under vintermånaderna finns det lokalbefolkningen som gärna värmer upp ett extra rum eller en lägenhet för dig. Vårt val föll på lägenheterna Potok, som ligger vid ingången till Lokve. Ägaren har förberett oss ett trevligt välkomnande med hemlagad konjak och en varm lägenhet som är mycket uppskattad under de kalla vintermånaderna i Gorski Kotar. Rekommenderas starkt för bekvämt boende till överkomliga priser.

Fužine

Resten av semestern i Gorski Kotar fortsatte i Fužine, en plats som säkert kommer att fånga din uppmärksamhet medan du kör på motorvägen Zagreb-Rijeka. Fužine kännetecknas av rikedom av vatten och här kan du hitta tre konstgjorda sjöar: Bajer, Lepenica och Potkoš. Sjön Bajer är den äldsta av de nämnda sjöarna, runt vilken det finns en attraktiv strandpromenad på 6 km som spirar många cyklister och vandrare. Nära strandpromenaden ligger grottan Vrelo, som är den enda grottan i Kroatien genom vilken det underjordiska vattnet rinner. Den är bara 300 meter lång och dess tur med professionell vägledning varar bara femton minuter. Det är viktigt att notera att grottan också är lämplig för rullstolar. Biljettpriset är 30 kuna och arbetstid är under vintermånaderna på lördagar och söndagar från 13:00 till 16:00.

cave Vrelo

Till skillnad från Lokve är Fužine ett mer utvecklat turistområde som erbjuder ett brett utbud av kultur-, sport-, fritids- och gastronomiska innehåll. Bland annat har Fužine traditionellt hållit halvmaraton runt juni i alla tre reservoarsjöar och medborgarna tävlar runt Bajersjön. Det gastronomiska erbjudandet är rikt. Men under mina tidigare besök i Fužine har jag besökt en restaurang och hotell Bitoraj, som har ett utmärkt erbjudande av kött och min favorit soppa med pepparrot. Måltiden är bäst att avsluta med en skogsstruktur. Den enda invändningen mot restaurangen är det dåliga kaffet som jag hoppas kommer att förändras.
Fužine ringer dig att besöka denna vackra region i Kroatien, där du kan koppla av omgiven av vacker natur och boende är lätt att hitta i rum och lägenheter, en del av privat boende, där du kan möta lokalbefolkningen och deras seder.

Taggar: Gorski kotar, turism, Fužine, Lokve

Vi vill gärna höra dina kommentarer, berättelser och upplevelser i Kroatien i kommentarerna nedan


Valt erbjudande av lägenheter och privat boende i Kroatien