Original kroatiska souvenirer

Original kroatiska souvenirer

Under våra resor och besök på nya destinationer köper vi vanligtvis en souvenir som kommer att påminna oss om de glada minnen och kvalitetstiden som tillbringas vid någon destination då och då. Kroatien, liksom andra länder, har ett stort antal autoktona souvenirer som skiljer sig från vanliga turistsouvenirer som kan köpas i nästan varje butik, såsom skjortor, hattar, figurer, kylmagneter, koppar, glas och liknande souvenirer. Nedan följer några av de mest kända unika souvenirerna du kan köpa under din semester i Kroatien.

Spets

Lace

Lärofartyget är bundet till människor från den traditionella kroatiska byn och har behållit traditionen fram till idag och är en viktig del av kroatiska etnografiska arvet. Det ursprungliga syftet med snörning var att dekorera kvinnors traditionella kläder, men i vissa regioner utvecklades spetstraditionen genom institutioner som erbjuder kurser, verkstäder och skolor där spetsprodukter tillverkades. Med tiden utvecklade Kroatien tre centra för tillverkning av spets - ön Pag, ön Hvar och Lepoglava i kroatiska Zagorje. Idag används spetsproduktion främst för kommersiella ändamål, och en mängd unika skapelser som bord, bilder, dekorationer, gränser och andra produkter.

Licitar

Licitar

Traditionen att göra Licitar i Europa går tillbaka till medeltiden, medan den på kroatiska territoriet, i dess kontinentala del, expanderade under 1700-talet. Licitar är en söt degkaka som präglas i handgjorda formar, färgade med fruktiga färger (från vilka den mest livliga är röd färg) och pryder med små speglar och liknande dekorationer. Även om de är gjorda i olika former, är det kanske mest kända det röda licitarhjärtat, eftersom pojkar i Kroatien traditionellt donerade hjärtformade licitarer till flickor för att visa sin kärlek. Licitarhjärta används ofta som en julgrandekoration och är förankrad i kroatisk kultur, tydligt tydligt av det faktum att balett är skrivet om det. Som sådant anses Licitar fortfarande vara en av de kroatiska symbolerna och den ideala autoktoniska souveniren.

Lavendel produkter

Lavender products

På grund av sitt geografiska läge och Medelhavsklimatet är Kroatien en idealisk plats för lavendeltillväxt. Lavendel blommar i början av sommarmånaderna när lavendelfälten är målade i ljust violett färg. Den vanligaste användningen av lavendel är produktionen av lavendel eterisk olja som används i kosmetikindustrin. Lavendel används också som ett krydda i kulinariska eller te. Idag packas lavendel ofta i små dofter som är en idealisk gåva eller souvenir som ger dig tillbaka minnen och lukten från semestern tillbringade i Kroatien. Lavendelprodukter inkluderar också tvål, schampo och havssaltbad med lavendeldoft och på grund av dess medicinska egenskaper används det inom medicin och aromaterapi.

Souvenirer från Brač sten

Souvenirs from Brac stone

Insidan av ön Brac består av vit sten (marmor), känd som Brac-stenen. Öborna har tagit stenen i stenbrottet sedan forntiden. Den starka länken mellan Brac-invånarna och stenen återspeglas också i det faktum att stenen plockas upp, inte bryts. Det faktum att ett antal historiska byggnader har byggts, både i Kroatien och i hela Europa och världen från denna sten berättar om dess kvalitet. I Kroatien är de mest berömda byggnaderna byggda av Brač-sten tre monument under skydd av UNESCO - Diocletians palats i Split, katedraler i Šibenik och Trogir. De mest kända världsbyggnaderna, byggda av Brač-sten, är Vita huset i Washington och parlamentet i Budapest och Wien. Förutom arkitektur är dagens souvenirer och produkter gjorda av Brač stenliknande väggur, figurer, ljusstakar, hjärtan, smycken, hängen, bestick etc. mycket populära bland turister.

Šestine paraply

Šestine umbrella

Detestinska paraplyet känns igen av en bomullsduk med en djärv röd färg sydd med färgglada ränder som ger intrycket av solen inramad av regnbågen. Den är gjord av handgjord kastanj, trästav och metalltråd. Det sestina paraplyet är en integrerad del av denestinska dräkten som bärs fram till sextiotalet av det tjugonde århundradet när det upphörde att användas i vardagen. Idag bärs den sestinska dräkten mest på festliga evenemang och festivaler medan sestinska paraplyer används som paraplyer på Dolac-marknaden i Zagreb. Namnet kommer från förorten Zagreb - Šestine, beroende på den typ av ersättning som invånarna i området var tvungna att betala var sjätte dag i veckan. Šestine paraply fick en etikett för den "ursprungliga kroatiska" produkten från den kroatiska handelskammaren.

Eco- och gastroprodukter

Eco and gastro products

På grund av mångfalden i de kroatiska regionerna Dalmatien, Istrien, Lika, Gorski Kotar, Slavonia, Podravina och Baranja innehåller ekoprodukter ett stort antal olika kryddor och snacks som är unika för dessa områden. Nedan listar vi några ekoprodukter som du säkert kommer att njuta av: hemlagade konjak och likör med olika smaker (barberry, plommonbrandy, körsbär, likör och liknande), lokala viner (vit, svart, rosor), sylt från torra fikon, etc.

Taggar: Souvenirer, Kroatien, turism

Vi vill gärna höra dina kommentarer, berättelser och upplevelser i Kroatien i kommentarerna nedan


Valt erbjudande av lägenheter och privat boende i Kroatien