Traditionell kroatisk mat och bästa kroatiska rätter

Traditionell kroatisk mat och bästa kroatiska rätter

För många turister är gastronomi ett av orsakerna till att besöka en viss plats. Majoriteten av turisterna som besöker en ny, outforskad destination ser fram emot att prova traditionella rätter som är typiska för en viss plats eller region. Den här bloggen är avsedd för personer som reser eller planerar att resa till en av de kroatiska regionerna och är angelägna om att smaka på läckra kroatiska traditionella rätter. Vi har förberett en översyn av det kroatiska traditionella köket med en översyn av de bästa inhemska kött- och skaldjurrätter som vi starkt rekommenderar att prova.


Kött- och fjäderfämåltider

Lamm på spetten

Lamm på spetten ("Janjetina na ražnju") kan inte tillskrivas som en typisk maträtt för en viss region eller destination i Kroatien, även om det ofta serveras i Dalmatien och främst på ön Pag, där det verkligen är den mest berömda maträtten . Lamm på spetten förbereds också i Lika och Gorski Kotar, men också i andra delar av Kroatien, så om du kör via den gamla vägen under sommarmånaderna kommer du säkert att stöta på många restauranger som erbjuder denna delikatess. Rostat lamm på spetten är en av de mest utsökta rätter du kan prova i Kroatien, och idealiskt serveras det bäst med unga lökar, potatisar och inhemska tomater.

Istrien fuži med tryffel

Istrien fuži med tryffel är en traditionell maträtt som kommer från Istrien. Fuži är en typ av pasta som vanligtvis framställs i Istrien, som framställs genom att skära pasta på kotletter av ungefär 3 cm bred och genom att skära den diagonalt för att få romboidformer. Tryfflar i Kroatien kan endast samlas i Istrien, och de ger denna maträtt en unik smak. Fuži med tryffel serveras bäst med Istrian extra virgin olivolja och ett glas istriska vin Malvazija.

Dalmatinska Pašticada

En av de rätter som är typiska för Dalmatien och dess omgivningar är dalmatiska pašticada. Pašticada tillagas av kalvkött som tillagas i en sås berikad med torkade plommon och serveras med breda nudlar eller klimpar. Vi rekommenderar dig starkt att prova denna läckra maträtt som traditionellt är beredd för att fira viktiga evenemang som bröllop, helgdagar eller barndåp.

Kalvkött under bakningen

Även om bläckfisken förmodligen är den mest kända maträtten som tillagas under bakningen, är den verkligen inte den enda. Många olika rätter tillagas under klockan, och det mest kända är kalvkött under bakningen ("teletina ispod peke"). På samma sätt som när det gäller en bläckfisk under bakningen ("hobotnica ispod peke"), bereds den vanligtvis med potatis som bakas och kokas samtidigt. Det är svårt att beskriva den smak som denna måltid har, därför rekommenderar vi att du provar den.

Zagorski štrukli

Zagorski štrukli är en maträtt som ursprungligen kommer från den kroatiska regionen Zagorje, som ligger norr om Zagreb. Zagorski štrukli är en maträtt som kan tillagas på två sätt - kokta eller bakade. Zagorski štrukli består av pasta och färsk koost, bakad i ugnen. Även om det ursprungligen skapades i det kroatiska Zagorje och det omgivande området, kan du idag hitta štrukle i hela Kroatien, eftersom receptet har utvidgats till andra regioner på grund av enastående popularitet. För att bevara det autoktona receptet från Zagorski štrukli, organiserar Krapina-Zagorje län och Zagorje Development Agency varje år ett evenemang som heter "Štruklijada", som samlar älskare av de kännbara delikatesserna i kroatiska Zagorje.

Kalkon med mlinci

Kalkon med mlinci ("purica s mlincima") är en traditionell kroatisk maträtt som vanligtvis tillagas i området kring Zagreb, vanligtvis för helgdagar och festliga tillfällen, och härstammar från Međimurje. Denna läckra maträtt serveras bäst i hushåll på landsbygden, där den fortfarande tillagas på traditionellt sätt - rostad kalkon serveras med handgjord mlinci blandad med fett från rostad kalkon.

Sarma

Sarma är en måltid med köttblandat blandat med ris som tillagas och serveras inslaget i bladen med inlagd kål. Även om sarma är en maträtt som härstammar från Bulgarien där kött tillagas i bladen med färsk kål, inkluderar det traditionella kroatiska sättet att tillaga en syltkål. Det finns många sätt att tillbereda denna maträtt och förutom sarma är en mycket berömd typ av denna maträtt arambaša eller arambašići, vanligtvis tillagad i staden Sinj. Arambašići är vanligtvis beredd på olika fester, inklusive ridderspelet Sinjska Alka.

Čobanac och wild-goulash

Även om de viktigaste ingredienserna som används för beredning av čobanac och hjortgulasch är olika, är båda dessa rätter tillagade på liknande sätt - i pannor vid öppen spis. Båda rätter är typiska för den kontinentala delen av Kroatien och härstammar från Ungern. Det ungerska ordet "gulyás" betyder i översättningen en herde, från vilken kommer den kroatiska versionen av ordet "čobanac". Även om den ursprungliga gulasken är beredd från nötkött och fårkött, expanderades beredningen av gulasch genom olika regioner till andra typer av kött inklusive hjortkött. I Kroatien är den mest kända gulasken gjord av hjortkött eller vildsvin som helst serveras med klimpar ("lovačke knedle").

Hemlagad kycklingsoppa

I Kroatien kan du hitta olika soppor som är typiska för vissa regioner. Till exempel kan du prova en utsökt fiskesoppa eller en soppa med hemlagade tomater i Istrien eller Dalmatien, i Lika och Gorski Kotar kan du äta soppa med svamp, och i norra Kroatien soppa med pumpa eller hemgjord nötköttssoppa. Men den bästa soppan som du kan prova i Kroatien är hemlagad kyckling soppa. För en verklig inhemsk smak av soppa som vanligtvis tillagas med olika grönsaker inklusive morötter, persilja och selleri är det nödvändigt att använda inhemsk kyckling.


Rätter med fisk och skaldjur

Bläckfisk under klockan

Bläckfisken under klockan ("hobotnica ispod peke") är en av de bästa kroatiska rätter som du kan prova i Kroatien. Klockan ("peka") är ett verktyg för att förbereda läckra rätter där ingredienserna samtidigt tillagas och bakas. Denna typ av matberedning resulterar så småningom i läckra bläckfisk och potatis. Du kan prova bläckfisken under klockan på restauranger i hela Dalmatien och Istrien, liksom på fiskrestauranger i kontinentala Kroatien. Men vår rekommendation är att besöka ett av de många landsbygdshushållen som förbereder denna maträtt enligt det traditionella receptet. Bortsett från denna maträtt, förbereds bläckfisken ofta på sallad som förrätt. Bläckfisk på en sallad är en annan välkänd dalmatisk specialitet.

Brudet

Brudet (ibland kallad "brujet") är en maträtt gjord av färsk fisk och skaldjur, som vanligtvis tillagas av munkfisk, ål och grouper, men den bästa brudet är beredd av olika typer av färsk fisk och skaldjur. Brudet är en något mer komplex Medelhavsversion av fiskesoppa, där flera typer av fisk kokas tillsammans i en kruka. Brudet härstammar från den italienska brodetto som, när den spridit sig under Adriatiska havet, bytte namn. Vanligtvis serveras det med polenta eller žganci.

Svart risotto

Svart risotto är inte en maträtt som endast är typisk för Kroatien. Det finns också i andra Medelhavsländer som Italien och Spanien. Emellertid har svart risotto av skaldjur från Adriatiska havet en speciell smak där du säkert kommer att njuta av. Typisk skaldjur som går in i denna maträtt inkluderar bläckfisk, Adriatisk bläckfisk, musslor och räkor.

Buzara

Buzara är en typisk dalmatisk maträtt som kan tillagas av olika huvudingredienser. De vanligaste ingredienserna är räkor och skaldjur (vanligtvis beredda av musslor). Förutom huvudingrediensen innehåller denna läckra måltid extra jungfruolja, brödsmulor, inhemskt vitt vin och en liten mängd havsvatten från snäckskal. Du kan prova denna maträtt i alla delar av Adriatiska kusten och helst serveras den med ett glas inhemskt vitt vin.

Fisk på grillen

Gradele är ett metallgaller som används för att grilla fisk och / eller kött över öppen eld, och det är typiskt för den kroatiska Adriatiska kusten. En av de mest berömda rätter tillagade på "gradele" är grillad fisk. Beredningen av olika färska skaldjur på "gradele" är ett traditionellt sätt att förbereda fisk på Adriatiska kusten. Oftast förbereder människor i Dalmatien havsbrax, havsbas och sardiner. Innan servering kryddes fisken med en sås med inhemsk olivolja, persilja och inhemsk vitlök.

Fiš paprikaš

Fiš paprikaš är en maträtt som är typisk för Slavonia och Baranja, och den tillagas med sötvattensfisk. Enligt det ursprungliga receptet på denna läckra måltid är huvudingredienserna minst två fiskarter, vanligtvis karp, havskatt och gädda, paprika, tomat, tamvin och olika kryddor. Fiš paprikaš förbereds ofta i en panna över öppen eld, och i Slavonia och Baranja förbereds traditionellt till julafton. Fiš paprikaš serveras med hemlagad pasta och serveras idealt med inhemskt vitt vin.

I slutändan är det viktigt att notera att detta inte är en omfattande lista över traditionella kroatiska rätter som vi rekommenderar att prova under din semester i Kroatien. Denna lista över kroatiska rätter innehåller inte läckra rätter som prosciutto, kulen, ost från ön Pag ("paški sir"), burek, čevapčići, salta sardiner, tonfisksallad, fylld paprika, Zagrebački biff, fritula, kremšnita, en strudel med körsbär eller äpplen och andra läckra måltider. Om vi ville inkludera alla kroatiska karakteristiska rätter, skulle detta vara en ganska lång blogg. I den här bloggen har vi delat med dig våra favoriträtter som skiljer kroatisk mat från mat på andra destinationer i Europa eller i världen.

Taggar: mat, traditionell mat, traditionell mat, topp kroatiska rätter, kött, fisk

Vi vill gärna höra dina kommentarer, berättelser och upplevelser i Kroatien i kommentarerna nedan


Valt erbjudande av lägenheter och privat boende i Kroatien