Omiš - Reseguide till Omiš och Omiš riviera

Omiš - Reseguide till Omiš och Omiš riviera

11.09.2019.


Omiš är en liten stad som ligger i hjärtat av Dalmatien, mer precist, vid mynningen av floden Cetina. Omiš är ett centrum av Omiš riviera, som anses vara en av de vackraste delarna av hela Kroatien. Omiš har en lång, rik och turbulent historia. Dess namn nämndes först på 10-talet under namnet Olmissum, och under medeltiden var Omiš välkänt för de berömda Omiš-piraterna som styrde Adriatiska havet.

Historien om Omiš

Grekarna bosatte Omiš-området under det fjärde århundradet f.Kr., och det förblev oöverträffat tills 34 år f.Kr. när Romerriket slutligen erövrade detta territorium. Under den tiden hittades de äldsta skriftliga uppgifterna om dagens stad Omiš. De viktigaste monumenten i Omiš är stenmonumenten som idag bevaras i stadsmuseet. Romerska gravar, gravstenar och sarkofager är tydliga tecken på att Omiš en gång var en betydande romersk bosättning.

Cirka 600 e.Kr., bosatte kroaterna området för dagens Dalmatien. Det viktigaste monumentet från denna period är kyrkan St Peter från 10-talet. Under medeltiden, mellan 1100- och 1300-talet, styrdes Omiš av Kačić-prinserna som ledde de berömda piraterna i Omiš. Piraterna hade snabba och lätta Sagitta-fartyg och attackerade och brände handelsfartyg Venetian, Dubrovnik och Split. Fästningarna Mirabella och Fortica vittnar i dag till Omišs turbulenta förflutna.

Klimatet i Omiš

Dalmatien ligger på gränsen till subtropiskt och milt medelhavsklimat. Somrarna är långa, varma och torra och vintrarna är milda och regniga. Men i Dalmatien blåser Bura ofta (Bura eller Bora är en vind som blåser från fastlandet till havet), kyler det luften och temperaturen verkar vara mycket lägre än när det inte är blåsigt. Den mest framträdande sommarvinden är säkert Maestral (Mistral), som blåser från nordväst och väster, och lugnar sommaren värme och hethet. Nästan varje morgon från söder blåser Jugo, en varm och fuktig vind. På sensommaren blåser det oftare och det betraktas som en farlig vind särskilt för sjömän eftersom det skapar stora vågor.

Den genomsnittliga årliga nederbörden är cirka 820 mm. Den varmaste månaden är juli, med en medeltemperatur på 30 °C.

Vindar är viktiga faktorer som bidrar till att skapa ett bekvämt klimat under sommarmånaderna. Alla dessa faktorer ger många fördelar för god och kvalitativ njutning av sommaraktiviteter i Omiš och dess omgivningar.

Vad kan man göra på Omiš Riviera?

Aktiva helgdagar

På grund av dess gynnsamma läge är Omiš en idealisk utgångspunkt för många resor runt Dalmatien. I närheten finns Radmans kvarnar vid floden Cetina, ön Brač, Makarska rivieran och Vruja-bukten.

En av de vackraste platserna för en dagstur är Radmans fabriker, en vacker utflyktsdestination. Det ligger bara 6 km från Omiš, i hjärtat av floden Cetina. Den otroliga naturen i Cetina-floden, klart vatten och flod forsar är en idealisk miljö under de varma sommarmånaderna. Radmans bruk kan nås till fots, med bil eller med turisttåg.

Utflykter till Brač

Ön Brač är den högsta kroatiska ön och den tredje största ön i Adriatiska havet. Den är rik på flora och fauna och det är en oumbärlig destination för alla besökare som besöker Omiš och Omiš riviera. Brač är full av gamla städer, men också full av vackra stränder som är idealiska för att njuta av sommaren. Den världsberömda stranden i Zlatni Rat ligger i den lilla turist bosättningen Bol och varje år besöker ökande antal inhemska och utländska turister den. Varje dag seglar turistbåtar från Omiš och Omiš Riviera till ön Brač, där färsk fisk och fint vin alltid serveras.

Gubavica vattenfall

Vattenfallet Gubavica ligger i Zadvarje, en liten by 20 km från Omiš. Detta berömda vattenfall är cirka 50 meter högt. Vid en tid då floden Cetina är rik på vatten, särskilt på våren, erbjuder Gubavica-vattenfallet en oförglömlig syn. Under den torra säsongen är vattenfallet mindre starkt men fortfarande mycket attraktivt. Gubavica-vattenfallet kan lätt nås med bil.

Röd sjö och blå sjö

Röda sjön (Crveno-sjön) och Blåsjön (Modro eller Plavo-sjön) ligger 50 km från Omiš i Imotski. Dessa två sjöar är ett världsomspännande fenomen och varje år lockar de ett stort antal besökare. Missa inte dessa unika naturattraktioner när du är i Omiš.

Cetina River Canyon - Zipline

Cetina River Canyon har så mycket att erbjuda för alla besökare. För adrenalinälskare rekommenderar vi zipline ovanför den magnifika floden Cetina där du åker 150 meter över kanjonen. Fågelperspektivet är verkligen unikt. Tre timmar adrenalin och rent kul kommer att tillfredsställa även de mest krävande besökarna.

Cykeläventyr

Om du är mer intresserad av en aktiv dagstur kan du välja ett cykeläventyr genom Cetina Canyon. På turnén kommer du att omges av vackra vingårdar, dalar, olika flora och fauna.

Vandring

Cetina Canyon har varit en favoritdestination för många vandrare i många år. Det finns flera vandringsleder, och den mest attraktiva är den som leder till Fortica-fortet som ligger på Omiš Dinara. Det erbjuder en vacker och unik utsikt över de dalmatiska öarna.

Ett annat spår som du inte bör missa är Gospa Snježna, som ligger på Stomorica, som leder till toppen av Poljica-berget. Högst upp finns en liten kyrka som har fått sitt namn efter berättelserna om en lokal man som bevittnade snöfallet mitt på sommaren. Från toppen av berget finns en fantastisk utsikt över Omiš och dess omgivningar.

De vackraste stränderna i Omiš

Omiš har många vackra stränder, perfekt för sommaraktiviteter för barnfamiljer och ungdomar. Stadens största strand är den stora stranden (Velika-stranden). Fantastisk strand är en sandstrand som är mer än 700 meter lång. Det är idealiskt för barn som leker på sandiga ytor. Dessutom finns det idrottsplatser på stranden, till exempel en beachvolleybollplan eller bordtennis. När väderförhållandena tillåter det kan alla som är intresserade prova vindsurfing. Det finns många kaféer och restauranger runt stranden där du kan leta efter förfriskningar efter att ha haft solen hela dagen.

De mest berömda stenstränderna i Omiš är Nemira, Stanići, Lokva Rogoznica och Mimice. De flesta stränder är omgiven av tallar, så förutom tjock naturlig skugga kan du också njuta av en blandning av typiska unika havsdufter.

Gastronomi i Omiš

Gastronomi i Omiš är en blandning av två kulinariska stilar - dalmatiska och medelhavsmat. För det första finns det olika typer av läcker fisk och skaldjur som tillagas på olika sätt. Grillad havsbrax serveras i nästan alla restauranger. Rökt prosciutto är en äkta mat i detta område och missa inte smaken av Poljički soparnik. Köket på Omiš är baserat på olivolja och hemlagade kryddor som rosmarin och laurbærblad.

De mest utsökta skaldjurspecialiteterna du måste prova är brudet, bläckfisk under klockan ("peka") och svart risotto.

Boende på Omiš riviera

I Omiš och dess omgivningar är boendet huvudsakligen koncentrerat till privata lägenheter och villor. Det finns hotell, Motell och liknande boende, men om du vill ha det bästa priset för pengarna eller vill ha lyxigt boende med massor av nöje och sportanläggningar är privata lägenheter och villor de bästa valen.

Denna typ av boende är mycket mer acceptabelt, inte bara för par utan också för familjer med barn. Njut av fullständig integritet medan du på varma sommarkvällar dricker uppfriskande cocktails i den privata poolen omgiven av grönska eller njuter av den fantastiska utsikten över det vackra blå havet, Omiš och det omgivande området, från lägenhetens privata terrass.

Taggar: Omiš, Omiš riviera, Podstrana, Duće, Stanići, Lokva Rogoznica, Nemira, Mimice, floden Cetina, pirater från Omiš, kanin av floden Cetina, reseguide

Vi vill gärna höra dina kommentarer, berättelser och upplevelser i Kroatien i kommentarerna nedan


Valt erbjudande av lägenheter och privat boende i Kroatien